dinsdag 31 december 2024

Castratenjeuk

Countertenors. Vroeger had je er één hoogstens twee en de bekendste van die twee was James Bowman (1941-2023). Opera, oratoria, hedendaagse muziek.. overal dook de naam van deze Engelse countertenor op. A real gentleman. 
Dan had je nog de autodidact Alfred Deller (1912-1979) maar deze zong vooral het barokrepertoire en renaissancemuziek. Benjamin Britten schreef speciaal voor Deller de rol van Oberon in A Midsummer Night's Dream maar dat bleef het enige uitstapje naar 'moderne' muziek.
Het geluid van de meeste countertenors - en d'r zijn nogal wat these days - vinden wij doorgaans vreselijk. We krijgen er jeuk van. Vuurrode bultjes ook. En opvallende littekens niet te vergeten, Prurigo is het nare gevolg. 
Andreas Scholl is nog nét te pruimen maar als daarna die vreselijke Maarten Engeltjes z'n strottenhoofd leeg kiepert, dan draaien we alle volumeknoppen vliegensvlug helemaal open. Ja, open. En wordt Godzijdank dat akelige gegil overstemd.
Radio, TV, magnetron, afzuigkap, stofzuiger, vaatwasser, centrifuge, blender, kruimeldief, mijn zoontje van acht met z'n grootvaders Sako 85 Varmint afstandswapen (in bruikleen), accuboormachine Black+Dekker 18V, 2-takt benzine kettingzaag (90 cm), dildo model Tristan voor zowel anaal als vaginaal gebruik, noem maar op.....zelfs het schattige vintage transistorradiootje in de slaapkamer draait overuren want in een kamer waar de sponde staat, wil je niet het gekrijs van deze countertenor horen tijdens het liefdesspel. Alsof z'n wormvormig aanhangsel tussen de klapdeur van de inloopdouche bekneld zit.
Geluiden maken wij in die situatie zelf wel als u begrijpt wat we zouden kunnen bedoelen.
En nu gaan de beide heren - ooh u dacht dat het vrouwelijke alten waren, welnee, tis de schuld van de kopstem, dat angstaanjagende geluid wordt voortgebracht door de kopstem - de koppen(!?) bij mekaar steken en presenteren een duo-programma met werk van Henry Purcell die sinds het ontvangen persbericht over het een en ander ligt te bibberen in zijn tombe in Westminster Abbey. Ga d'r maar eens kijken. Hij ligt gezelli naast het orgel en dat al vanaf 1695.
De heren, hou nou toch 'ns op! het zijn heren h-e-r-e-n, zingen countertenorduetten en hebben het programma "een heerlijk huiskamerconcert van twee zingende vrienden" genoemd. En verder valt er te lezen dat het een melancholisch feest wordt. Nou ja.
Nogmaals, Scholl kunnen we nog nét verdragen in, bijvoorbeeld, Vivaldi's 'Nisi Dominus-Cum Dederit' maar dan houdt ook wel op. Als je dit schitterende werk door de Engelse countertenor Tim Mead hoort zingen, dan wint Scholl met stip. En wel met een hele dikke vette stip.

 
Maar terug naar Engeltjes: die stem van die kale man is ronduit afschuwelijk. Dit is niet zingen maar vooral zo hard mogelijk gillen. Luister maar 'ns in een bibliotheek naar 'Forgotten Arias' van Bach - een absurder titel voor een cd moet nog worden verzonnen. Bach heeft geen 'forgotten' arias. Neen, hij Engeltjes heeft ze "losgeweekt uit het theologische harnas van de cantate" en schrijft even verder "om te tonen dat hun schoonheid en betekenis op zichzelf kan staan" en meer van die onzinnige blabla. Dubbel op dus. 
Wij van de redactie haten die man, zo'n gezellige originele haat die je steeds omringt en nimmer van je zijde wijkt. Zo'n haat die bespreekbaar is en dus een dankbaar onderwerp. Heerlijk! Vergeet snel de mildere variant die afkeer heet.
En dat uitgerekend Scholl met die kale wapstra in zee gaat en hem heeft weten te verleiden medewerking te verlenen aan het overbodige ensemble van Maarten genaamd PRJCT Amsterdam, is beslist geen reclame voor de man uit Eltville am Rhein. 
De nauwelijks bekende countertenor Alex Potter is de enige van de tot nu toe genoemde zangers die voor langere tijd te verdragen is. En voor langere tijd moet u denken aan een minuut of 7 daarna is het levensgevaarlijk en dreigt opname in een hermetisch gesloten psychiatrische kliniek en dat eveneens voor langere tijd. 
Want geef toe, we leven niet meer in de 18de eeuw toen jongetjes een illegale castratie moesten ondergaan teneinde een ongewone grote borstkas te krijgen. Dat was me nog 'ns een tijd.
Er wordt verteld dat de beroemdste castraat in die tijd Farinelli was die één noot een minuut lang kon aanhouden wat een prestatie was die vrouwen in het publiek in zwijm deed vallen. Waar vrouwen niet allemaal voor in zwijm vallen is een raadsel maar hysterisch is het zeker. In zwijm vallende vrouwen....stel je niet zo aan mensch! 
Rustig laten liggen is ons eenmalige gratis advies.
Tot slot een rijtje countertenoren waarvan 1) verdraagbaar is, 2) minder verdraagbaar, 3) ik hoop het vol te houden maar krijg al jeuk, 4) alles begint nu te jeuken en krabben? helpt geen ene moer, 5) haal in Godsnaam een homoseksuele jeukbestrijder want het is nu niet meer te harden, 6) zet dit af!, 7) ALS JE DIT GEGIL NIET ONMIDDELLIJK AFZET, BEGA IK EEN MOORD!, 8) dit zou absoluut verboden moeten worden dit is een aanfluiting, 9) er is nu plotsklaps huiduitslag met stinkende etterzweren die aan Psalm 38 vers 5 doet denken:
'k Voel door stinkend' etterzweren 
Mij verteren
Walg'lijk zijn zij voor het oog
Mijne dwaasheid deed die builen
Dus vervuilen
Daar ze mij tot kwaad bewoog.

en 10) wanhoop, pure wanhoop, dit komt nooit meer goed.

Hier is het rijtje:

1) Jakub Jozef Orlinsky
    Philippe Jaroussky
    Alex Potter
    Franco Fagioli
    Iestyn Davies
    Andreas Scholl
    Hugh Cutting
    Michael Chance
    Arturo den Hartog
2) Dmitry Sinkovsky 
    Matthias Dahling
3) Derek Lee Ragin
4) Bejun Metha
    Raffaele Pe
5) Xavier Sabata
6) Owen Willetts
7) Maarten Engeltjes
8) David van Laar
    Robert Kuizenga
9) Mirto Milani (heel héél erg vreselijk. Heeft als hobby het vermoorden van mensen w.o. z'n moeder. Las tussen de bedrijven door het boek Mama's van M. Alvarez Gonzalez))
    Marco Beasley (heeft een innige relatie met Tymen Jan Bronda, laatstgenoemde springt met enige regelmaat uit een BILLY-kast van Ikea om z'n blijdschap te uiten) 
10) maar de aller aller aller allere(n)gste is Sytse Buwalda. Deze 'countertenor' is zo vreselijk verschrikkelijk, dat je je niet kunt voorstellen dat er mensen zijn die notabene het tegendeel durven te beweren. Maar deze nitwit vindt zichzelf geweldig! en u weet vast wel hoe dit verschijnsel wordt genoemd. Juist, ja.
Vooral de samenwerking met die andere narcist (u had het goed..) de weerzinwekkende Pieter Jan Leusink is zo tenenkrommend erg, dat het pijn aan de oren doet. 
Buwalda richtte onlangs het Nederlands Bach Consort op en daar zit nou echt niemand op te wachten. Wéér een club die de naam van J.S. Bach draagt en het wordt tijd dat er 'ns zéér kritisch wordt gekeken wie wel en vooral wie niet de  naam van de maestro op de pui mag aanbrengen. 
Deze club bijeengeraapte kwibussen sowieso niet want de kwaliteit is abominabel te noemen, voeg daarbij het gegil van die mega-enge Buwalda en de enige conclusie is dat het volstrekt overbodig is en hopelijk wordt er niet één eurocent verstrekt aan dit gezelschap want het is verspild geld. Dichthouden die subsidiepot!
'Nieuwbouw op de puinhopen van de coronacrisis', pretentieuzer aanprijzen bestaat niet. Die blazende kaak leidt aan een enorme zelfoverschatting en daar is maar één oplossing voor en die is: 
Zoek Hulp!
Kijk maar:

De beste klassieke pianisten komen uit Rusland

Daniil Trifonov
Alexander Malofeev
Valentin Malinin
Yevgeny Sudbin
Mikhail Voskresensky
Konstantin Emilyanov
Alexandra Dovgan
Demian Filatov (12)
Dmitry Shishkin
Marina Yakhlakova
Elisey Mysin
Nikolaj Loeganski
Denis Matsuev
Varvara Nepomnyashchaya
Lukas Geniusas
Tatiana Shebanova
Grigory Sokolov
Varvara Kutuzova
Roman Borisov
Michael Kaykov
Evgeni Koroliov
Marina Yakhlakova
Alexander Ghindin
Konstantin Scherbakov
Polina Osetinskaya
Ivan Bessonov
Andrey Gugnin
Evgenia Foelsche
Jevgeni Kissin
Rustem Hayroudinoff
Arcadi Volodos
Vladimir Sverdlov
Nikolai Tokarev
Vyacheslav Gryaznov
Igor Levit
Aleksei Volodin
Alexander Melkinov
Mikhail Voskresensky
Mikhail Pletnev
Denis Kozhukhin
Vladimir Skomorokhov
Viktoria Postnikova
Dmitry Masleev
Sergei Dorensky
Yury Martynov
Elisabeth Leonskaja
Igor Zhukov
Svjatoslav Richter
Vladimir Sofronitsky
Maria Grinberg
Pavel Kolesnikov
Alexander Sinchuk
Lyubov Timofeeva
Emil Gilels
Andrei Gavrilov
Anna Vinnitskaya
Boris Berezovsky
Vladimir Krainev
Mikhail Bouzine
Maria Yudina
Alexander Rabinovitch-Barakovsky
Bella Davidovich
Dina Ugorskaja
Anatol Ugorski
Nikolay Khozyainov
Anatoly Vedernikov
Slava Poprugin
Anatoly Sheludyak
Alexey Lebedev
Alexei Ljoebimov
Valentin Malinin
Deni Kokhanovskii
Maxim Emelyanychev
Sergey Tanin
e.v.a.

De hype Ten Holt.....schrecklich!!!

Wist u dat van het Canto Ostinato van Simeon ten Holt talloze versies bestaan? en alle op cd verkrijgbaar. Van twee piano's (o.a door het wereldvreemde en humorloze duo Scholtes & Janssens, als je die twee ziet op de treurbuis - kortgeleden nog bij Podium W. - dan is het een en al leed. Vooral Scholtes is een frappant voorbeeld van een pianiste die eigenlijk helemaal nergens zin in heeft en liefst thuis was gebleven. Lekker depri op de bank en vooral lijden, heel veel lekker lijden. Leuke hobby en 24/7 beschikbaar. Gezelli!
Saai, dor, bewust niet-vriendelijk en verschrikkelijk vervelend. Schielijk uit het Hollandse doosje gewipt waaruit de noodzakelijke ambitie en het muzikaal talent al lang geleden verdween.
Jammerlijk mislukt dit duo, pretenties zat maar daar komt niks van terecht, de zuurgraad is hoog en dus onverdraaglijk. Akelige lui dit pretentieuze stel. Overbodigheid is hier troef.
Wij hadden in een ver verleden te maken met het Franse pianoduo Katja en Marielle Labeque. Een 2-tal zéér muzikale maar ook geestige dames waar we ongelooflijk veel lol mee hebben gehad.
Mijn toenmalige vrouw raakte innig bevriend met beide en kon er jaren later nog enthousiast over vertellen. Twee belezen, geestige maar vooral beschaafde mensen.....het was een voorrecht om dit pianoduo te hebben gekend. Als ze in Nederland optraden kwamen de levenslustige dames steevast bij ons logeren en dat waren heerlijke en onvergetelijke avonden. Wijn uit de Betere Kelder ontbrak vanzelfsprekend nimmer en bleek altijd maar weer een zalige 'begeleider' tijdens deze gedenkwaardige bijeenkomsten. 
Nu zijn er jonge mensen op weg om ook te proberen hun sporen te verdienen door in het muzikale leven een prima indruk achter te laten. 
We denken dan direct aan Sheku Kanneh-Mason, cello en zijn zus Isata Kanneh-Mason, piano. Als je deze getalenteerde mensen hoort en ziet spelen, dan knalt het plezier er van af. Dat geldt overigens voor de hele familie Kanneh-Mason want elk lid bespeelt een instrument. Wat zou het leuk zijn als we dit type duo's in dit land hadden die én voortreffelijk spelen én er ogenschijnlijk lol in hebben. Maar hier is het is allemaal zo vreselijk serieus, zwaar en chagrijnig....mijn God, en  die moeten nog een lange weg afleggen....
Maar waren we gebleven. Van twee piano's dus, drie piano's tot maar liefst 4 (vier!) piano's, en van 2 kistorgels samen met 2 marimba's, het kan niet op. Zelfs een octet van cellisten heeft de repeterende noten van die tandeloze zenuwlijder op een cd uitgebracht. Ronduit verschrikkelijk! 
Iedereen wil een graantje meepikken van de hype Ten Holt. 't Zou me niet verbazen als er binnenkort een versie voor 1 gehandicapte lesbische mezzo-sopraan ('ze is zo gewoon gebleven...'), 74 piccolo's en een tropical steelband verschijnt die uitsluitend bestaat uit 50+ transgenders. Ik wist niet dak het in me had.
Er bestaat een heuse Canto-industrie.
Telkens maar weer nieuwe opnamen in alle mogelijk combinaties van instrumenten. Maar het blijft vreselijk. In welke variant dan ook. Oervervelende 'muziek' en misselijkmakend overschat.
De tandeloze componist uit Bergen wordt in vaak één adem genoemd met minimal music kopstukken Philip Glass, Steve Reich en Terry Riley. Wie deze onzinnige bewering heeft bedacht is een raadsel. 
De 'muzikale' goegemeente wordt nu weer opgeschrikt door het zoveelste dieptepunt in de Canto-reeks. Het is de zelfbenoemde pianist Jeroen van Veen (natuurlijk speelde hij ook een schijfje vol met eentonige muziek van Piazzolla, u weet wel, dat is die Argentijn die één melodie schreef en daarna talloze variaties op die ene melodie) die kennelijk niet genoeg krijgt van de omhooggevallen Ten Holt want samen met zijn lieftallige eega produceerde hij wéér een opname, de zoveelste, van de kaskraker. Van Veen bracht ook een cd uit op het Kruidvat-label Brilliant Classics met oervervelende muziek van ene Max Richter, slaapverwekkend maar koren op de molen van de pianist want die is van hetzelfde laken een pak. De luchtigheid is onverdraaglijk. Vreselijk eentonige muziek, beetje Einaudi-achtig en dus niet om aan te horen. Dat er een label is die deze troep uitbrengt, blijft me verbazen.
Van Veen studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium bij Alwin Bär en Håkon Austbö en dat zegt genoeg. De eerste leeft niet meer en de tweede bezwijkt binnenkort aan z'n pretenties die een zware last dreigen te worden. Van Veen specialiseerde zich naar eigen zeggen als pianist en componist in minimal music. Speelt naar eigen zeggen in op de behoefte aan beleving, voor jong en oud. Zo organiseert hij lig- en Twitter-concerten, en maakt hij muziek op een piano gemaakt van Lego-blokjes (!)
Ik heb er naar geluisterd, een eenvoudig mens moet toch wat, en kan u meedelen dat het binnen twee minuten op je zenuwgestel werkt: je begint te zweten, winderigheid is merkbaar en, sterker nog, je krijgt moordneigingen ('diatonisch systeem, met een repetitief karakter') en daarom is het raadzaam geen mensen uit te nodigen tijdens het beluisteren want de overlevingskansen van het nietsvermoedende bezoek zijn minimaal.
We zullen Ten Holt zelfs eens aan het woord laten:
"De pianisten moeten goed op elkaar letten, elkaar signalen geven, beurtelings de leidende partij op zich nemen, op elkaar reageren. (Ten Holt noemt dat 'de rotondementaliteit'), het is een sociaal proces, een werk in uitvoering. Als je niet meebeweegt met je omgeving gaat het fout. Echte solisten spelen mijn stukken daarom niet graag, die willen hun eigen weg gaan. Het middendeel van Canto Ostinato, bijvoorbeeld, kun je gebonden spelen, maar ook plotseling staccato en dan geeft dat een sterk klankkleur verschil. Het gaat in mijn stukken om een sociaal proces waarin de spelers elkaar moeten vinden. Ik heb dan wel goede pianisten nodig maar geen sterren, want sterpianisten zijn te individualistisch en te zeer solisten. Bij mij moeten ze een interactie met elkaar aangaan. Dat is het geheim".
Dat is juist. Er is niet één pianist van naam en faam die zich waagt aan dit gejengel. Het zijn de lieden van de tweede en derde garnituur die er wel brood in zien (en de duiten opstrijken) en het werk in ontelbare versies op de markt brengen. En het publiek koopt deze rotzooi. Onbegrijpelijk.
(Dat die Aziatische gladjanus nog geen opname uitbracht met deze troep....)

Canto Ostinato XL, Simeon ten Holt
Ten Holt: Canto Ostinato XL, 9 versions on 12 cds
Canto Ostinato (version for piano)
Canto Ostinato (version for two pianos)
Canto Ostinato, for four pianos
Canto Ostinato (version for Three Pianos & Organ)
Canto Ostinato (version for Solo Organ)
Canto Ostinato (version for Two Pianos & Two Marimbas)
Canto Ostinato (version for Multitrack Marimbas)
Canto Ostinato (version for Two Prepared Pianos)
Canto Ostinato (version for Synthesizers)


PS Het Simeonkwartet speelt dit zenuwgepriegel op verschillende locaties in het land. Voor € 32.50 kunt u er bij zijn en voor die prijs krijgt u bij binnenkomst van de zaal vier Oxazepammetjes van 50 mg tegen epilepsie aanvallen en na afloop een Pervitin om u weer op de been te helpen. Er gaan inmiddels stemmen op om zowel dit kwartet alsook uitvoeringen van Canto Ostinato streng te verbieden maar dat is tot op dit moment nog niet gelukt. Helaas

maandag 23 december 2024

Rainer Maria Rilke - ∼ Herbsttag ∼

  Herbsttag 

Herr: es ist Zeit. Der Sommer war sehr groß.

Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren,
und auf den Fluren laß die Winde los.

Befiehl den letzten Früchten voll zu sein;
gib ihnen noch zwei südlichere Tage,
dränge sie zur Vollendung hin und jage
die letzte Süße in den schweren Wein.

Wer jetzt kein Haus hat, baut sich keines mehr.
Wer jetzt allein ist, wird es lange bleiben,
wird wachen, lesen, lange Briefe schreiben
und wird in den Alleen hin und her
unruhig wandern, wenn die Blätter treiben.

Rainer Maria Rilke (Paris 1902)

maandag 11 november 2024

Schnitger/Giusti

Wij ontvingen een schrijven van de enthousiaste volger Richard van N. uit Varsseveld: 

'Kunt u aan de heer J. Brouwer een boodschap van ons doorgeven? Wilt u hem zeggen dat wij zijn recent verschenen cd niet aanschaffen tenzij hij iets aan zijn gebit laat doen. Dan zijn we eventueel bereid te overwegen het getingeltangel op een spijkerkist te kopen voor € 19,95. Zouden we dan - ik durf het haast niet te vragen - ook een fikse korting kunnen krijgen? we moeten van bitter weinig geld rondkomen en eigenlijk kunnen we geen € 19,95  op tafel leggen voor een cd die drie maanden later voor een halve euro in de bak ligt te vereenzamen. Afdeling ramsj. Want wie koopt het ongeïnspireerde gedoetje van die afschrikwekkende man? Jammer van de pecunia.
Ja hoor ik u nu denken "wacht dan een paar maanden" en dat advies volgen we dan maar op. Noodgedwongen.
Hoe ik hier op kom? we sloegen nietsvermoedend het lokale sufferdje afgelopen zaterdag open en zagen op pagina 13 een foute versie van kabouter Plop met in z'n muil een goor en afschuwelijk rijtje vieze tanden of wat er nog van over was. 'Gedverrederrie bah nog an toe' was het eerste dat bij ons opkwam. 
We dachten onmiddellijk aan de klavecinist, u wel bekend, en ja hoor, het bleek hem te wezen.
De hele dag bezig met het 'hogere', opscheppen dat je veel optredens in het buitenland hebt en vanwege alle drukte in de thuishaven geen recitals geeft voorlopig, de estheet uithangen die beweert dat Bach Couperin ontmoette (behalve een briefje over en weer..*) en ga-zo-maar-door en wel de portemonnee stijf dichthouden als het om een (zijn) uiterlijk gaat. Die man is al geen-gezicht en met dat zwart uitgeslagen fietsenrek onder z'n neus is het helemaal afschuwelijk.
Een remedie tegen de liefde.
Deze subsidieslurper moet worden gewezen op zijn verkeerde kant: n.l. dat van zijn gebit en de afschuwelijke lucht die een en ander teweeg brengt. Alsof hij zojuist een pot gefermenteerde Baltische haringen verorberde. We ruiken het hier. Ik heb het keukenraam opengezet maar het helpt niet veel. Het is ook maar een klein raam.
Wij delen dit ongevraagd mede. Maar u wilt wel zo vriendelijk zijn dit door te geven?
Dank u wel.'

Therefore, I conclude tentatively, it's plausible that Bach and Couperin corresponded about matters of harpsichord pedagogy, including tuning. Two top professionals of that field (harpsichord playing), exchanging ideas as colleagues.

Bradley Lehman

maandag 4 november 2024

Van deze jongeman gaan we nog héél veel horen...



Alexander Malofeev is werkelijk een fenomeen. Waanzinnig muzikaal tot in z'n poriën en het prettige gevolg daarvan is zijn sublieme spel dat ondanks zijn leeftijd, van een indrukwekkende intensiteit is. Direct bij de eerste noten hoor je dat we hier met een zeer bijzondere pianist te maken hebben.
Er zijn veel uitzonderlijke voornamelijk Russische pianotalenten en een paar daarvan zijn extra uitzonderlijk zoals Alexander Malofeev (2001). Hoe is het in mogelijk dat een jongen van nog geen achttien (tijdens bovenstaande opname) zo verschrikkelijk muzikaal is en zo ongelooflijk mooi piano speelt. Alsof-ie nooit anders deed.
De combinatie van elegantie en schoonheid in z'n spel is nu al een opvallend kenmerk van deze jonge pianist die ongetwijfeld een glanzende carriere tegemoet gaat en dat gunnen we hem natuurlijk van harte. Als je het over een meesterpianist wilt hebben, luister dan maar eens naar 'zijn' Dumka en je bent overtuigd. Perfectie bestaat niet in deze wereld met één uitzondering: Alexander Malofeev.
Er is geen pianist in Nederland te vinden die dit uitzonderlijke niveau overtreft. En waarschijnlijk ook niet in de rest van de wereld.
Da's niet raar maar wél waar.

zondag 27 oktober 2024

Marte Röling


Lijkt een beetje op de jonge Ivo Pogorelich....

maandag 19 augustus 2024

Negen (9!!) conservatoria in Nederland

Er zijn maar liefst negen conservatoria in ons land en dat zijn er te veel. Elk jaar scheidden deze instituten een hausse aan aankomende musici af die maar moeilijk aan de bak komen. Welke bak? In Nederland hebben we geen Grote Musici en zeker geen instituut die het tegendeel wil en kan bevorderen. Het is allemaal margewerk met zo nu en dan een uitschieter die door het ganse volk wordt opgehemeld maar uiteindekijk (ook) niet veel voorstelt. Het programma is een mooi voorbeeld


wordt vervolgd

zaterdag 29 juni 2024

Een ongelooflijk verhaal

Een kennis van me kreeg een poosje geleden, geloof dat het in juli 2023 was, een boete wegens te hard rijden en daar bovenop nog eentje omdat-ie de dienstdoende ambtenaar een paar verwensingen naar het hoofd slingerde. Van dat laatste is-ie uiteindelijk vrijgesproken maar van het eerste niet. 
Boete, incl. administratiekosten, € 309.-.
De man zit altijd krap en besloot de boete in termijnen te betalen. Wel werd het bedrag van de boete niet minder maar steeds hoger omdat de centjes niet op tijd binnen kwamen bij het CJIB. De ene keer met 15 euro, daarna met 40 euro en de derde keer zelfs met 50 euro. Kassa!
Dus in plaats het oorspronkelijke bedrag in te lopen (in termijnen zoals gezegd), werd de wedstrijd steeds gewonnen door het CJIB want dat weet niet van ophouden. Het boetebedrag verminderde niet maar bleef gelijk: steeds als de inmiddels krankzinnig geworden kennis een bedrag betaalde, zeg € 50.-, kwam er niet veel later een verhoging van dezelfde grootte en een nieuwe aanmaning waarmee hij vriendelijk werd verzocht het bedrag voor die en die datum te voldoen. En dat lukte keer op keer niet.
Uiteindelijk was het hem met veel moeite toch gelukt de boete van € 309.- volledig te betalen. Daarmee was eindelijk de kous af en kon-ie weer rustig gaan slapen. Niet alvorens een klein feestje te geven voor 1 persoon en dat was hijzelf. Drank maakt veel kapot maar is ook de brenger van een hoop jolijt. Het kon niet op leek het even. Een drinkgelag dat dagenlang aanhield.
Maar wat bleek? de laatste betaling van de administratiekosten van € 9.- (negen euro!!) was te laat binnengekomen bij de dames & heren in Leeuwarden en dat leverde wéér een boete op van € 50.-. Hupsakee. Toen kwam het moment dat mijn kennis erg boos werd en qua vloeken en verwensingen alle records brak. Ook schuwde hij fysiek geweld niet ("ik trek die ambtenaren over het bureau") en meer van dat kaliber) maar dat heb ik nooit serieus genomen want de man is flinterdun als een pakje shag liggend op z'n kant. Maar ja, zoals u weet geliefde lezer, moet je een mens nooit onderschatten. Druk die man op dat moment een Kalasjnikov in zijn tengere handen en hij gaat tekeer met alle opgebouwde woede, frustratie en afkeer.
Zover is het gelukkig niet gekomen.
Rustig in z'n stoel gezeten en bijkomend van alle hectiek, las hij Bernard Wesseling's "& de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal" en knapte zienderogen op door deze merkwaardige poëzie. Tevredenheid lag als een wollen deken over 'm heen, de kamer werd verlicht door een stralende glimlach.
Opeens werd hij opgeschrikt door de bel, opende met tegenzin de deur en zag tot zijn niet geringe verbazing twee agenten in uniform staan die meedeelden dat ze een bevel tot aanhouding hadden in het kader van 'gijzeling'. Ze zeiden dat er volgens de paperassen nog € 59.- betaald diende te worden en of ze dat even konden beuren. "Dan bent u er eindelijk van af" zei de vrouwelijke diender terwijl ze haar staartje nog 'ns naar achteren sloeg met dat irritante hoofdgebaar.
U begrijpt vast wel dat de kennis geen flapjes in de la had liggen en de onverwachte schuld niet kon afrekenen. Waarna hij vriendelijk edoch dringend werd verzocht mee te komen om een nacht in een politiecel door te brengen. Tegenstribbelen had geen zin hoewel hij nog een poging deed aan de dienders uit te leggen dat het oorspronkelijke bedrag afgerekend was maar dat het, toegegeven, wel wat langer had geduurd dan etc. Daar hadden ze geen boodschap aan en hij werd verzocht het perceel te verlaten en mee te gaan naar het Hoofdbureau van Politie teneinde de gijzeling te ondergaan.
We leven in een wereld waar terroristen de een na de andere bomgordel tot ontploffing brengen en dood en verderf zaaien. Ellende omringt ons voortdurend en je bent genoodzaakt steeds op je qui vive te zijn. Rampenplannen zijn er aan de lopende band en aanslagen zijn aan de orde van de dag.
Maar voor € 59.- wordt je een nacht opgesloten en daarmee is de schuld niet vereffend. Ze hebben kennelijk niets beter te doen. En dan nog verbaasd zijn waarom de politie zo impopulair is. Het systeem is intens verrot en ik hoop vurig dat er op zeer korte termijn rigoureus wordt 'ingegrepen' en dat we dat verrotte systeem met wortel en al uitroeien.
Krankzinnige wereld.

donderdag 13 juni 2024

Oscar Wilde

 

'The tragedy of growing old is not that one is old, but that one is young.'

maandag 22 april 2024

Zorgstelsel anno 2024

....En toen had 'r dochter gedreigd de dokter over het bureau te trekken en dat had zij nét weten te voorkomen, zij met die heup die aan vervanging toe is. Ze waren getweeën boos uit de kamer van de dokter gelopen onder het uiten van verwensingen naar die k..dokter. En nog buiten had 'r dochter - die waanzinnige - de boel bij elkaar geschreeuwd en wat voor k..zooi het wel niet was, hier. Vorige maand was ze ook al zo tekeer gegaan tegen de dokter, niet deze neen, een andere. "Want mijn moe heeft last van die heup en die mot er uit en dan mot er zo'n kunstding in", had ze keer op keer gezegd en dokter had haar niet eens aangekeken. Die vent was een etterbak die ze wel'ns even de les zou lezen. Rode vlekken had ze in d'r nek gekregen en in d'r gezicht was ze ook vuurrood, je leek wel een paprika had moe later gezegd toen ze weer buiten stonden.
Op de vraag waarom er geen heupactie werd ondernomen, had Dr Van B. geantwoord dat het daarvoor nog te vroeg was zo was uit twee onderzoeken gebleken en dat 'moe' er misschien eerder slechter door zou worden dan dat er sprake zou zijn van een aanzienlijke verbetering. En toen had hij ook nog met goed gekozen woorden verteld hoe het er aan toe gaat bij heupoperaties en had zelfs aan de hand van een soort Lego-heup die op zijn tafel stond uitgelegd dat en enzovoort. Daar heb ik mooi schijt aan, had het vormeloze monster uit haar gore venijnige bek laten optekenen en het stoom kwam uit haar gedegenereerde oren. Geen oorlel dan weet je het wel. Waarom wordt dit tuig niet afgeschoten? deze aanslag op het zorgstelsel. Laat ze lekker wonen in Pauvranïe, hek er omheen en de sleutel voor altijd verwijderen.
In plaats dat dit soort ter plekke een hartstilstand krijgt, dat overbodige vee van de richel, kreeg ze volop de gelegenheid om te vloeken, te tieren en de boel bij elkaar te blèren. Dr Van B. verklaarde later in de wandelgangen 'onder vier ogen' dat-ie een moment had overwogen om een aan de muur hangend Samoeraizwaard in het stinkende dikke frituurlijf van het monster te drukken maar kon zich ternauwernood beheersen. Jammer. Het blijkt niet te mogen kennelijk.
Dat dit geteisem een zorgverzekering heeft en daarmee toegang tot ziekenhuizen en aanverwante instellingen, zou strikt verboden moeten worden. En verder een verbod op voortplanting. Want piepelen kunnen ze wél die nare griezels.

donderdag 8 februari 2024

De zuiverheid is adembenemend.....



Spem in alium nunquam habui                
Praeter in te, Deus Israel
Qui irasceris et propitius eris
et omnia peccata hominum
in tribulatione dimittis
Domine Deus
Creator caeli et terrae
respice humilitatem nostram

Ik heb nooit mijn hoop op een ander 
gevestigd 
maar in U, God van Israël 
die zowel toorn als genade kan tonen, 
en wie vergeeft alle zonden? 
van de mens in lijden 
Heer God, 
Schepper van hemel en aarde 
Respecteer onze nederigheid 

dinsdag 2 januari 2024

9 Grote Dichters

Op 1 met stip:
J.C. Bloem
Denkend aan de dood kan ik niet slapen,
En niet slapend denk ik aan de dood,
En het leven vliet gelijk het vlood,
En elk zijn is tot niet-zijn geschapen. 


Op 2:
M. Vasalis
Had ik je maar als kind gekend,
die nu mijn moeder bent


Op 3:
Jan van Nijlen
De mens is eenzaam tot en met zijn dood.
Nooit is één liefde, nooit één vriendschap klaar,
En, zelfs geboren uit dezelfde schoot,
Zijn wij nog vreemden voor elkaar.


Op 4:
Geerten Gossaert
Eén ding heb ik begeerd; één ding heb ik ontvangen:
Dat, zo de dood mijn leden zou omvaên,
Ik voor uw aangezicht, o Bron van mijn Verlangen,
Niet ledig zoude staan!


Op 5:
Gerrit Achterberg
Het beste van voor jaren dringt vanavond tot mij door.
Al je gewone vragen vinden weer gehoor.
Regent het. Ja het regent. Goede nacht.
Laten we nu gaan slapen, zeg je zacht.
Wij luisteren en liggen. Wind beweegt het raam.
Blijf zo maar liggen, zeg ik, en ik noem je naam.
Alles wat antwoord is gaat van mij uit.
Je wordt vervuld van de oneindigheid.


Op 6:
Adriaan Roland Holst
Als hij gaat klinken in het morgenlicht
staat de klok stil, de tijd verzaakt zijn plicht.
Ik poets mijn schoenen of ik kijk naar buiten,
en leef weer eerder dan het eerst gedicht.


Op 7:
Herman de Coninck
O.a. dat jij in de laatste strofe van dit
gedicht staat, in nog enkel een broekje
zo dun als het ogenblik voor je het uittrekt.


Op 8:
Jan Arends
Er komen weer bloemen
van lente
en angst voor de winter. 


Op 9:
Pieter Cornelis Boutens
Van trouwbevochte nimmermeer te delen
Geluk tot delen altijd weer gereed,
Dat hier voorbijgaat langs de duistre velen
Als onuitspreeklijk godlijk leed.