maandag 15 april 2024

Schnitger/Giusti

Wij ontvingen een schrijven van de enthousiaste volger Richard van N. uit Varsseveld: 

'Kunt u aan de heer J. Brouwer een boodschap van ons doorgeven? Wilt u hem zeggen dat wij zijn recent verschenen cd niet aanschaffen tenzij hij iets aan zijn gebit laat doen. Dan zijn we eventueel bereid te overwegen het getingeltangel op een spijkerkist te kopen voor € 19,95. Zouden we dan - ik durf het haast niet te vragen - ook een fikse korting kunnen krijgen? we moeten van bitter weinig geld rondkomen en eigenlijk kunnen we geen € 19,95  op tafel leggen voor een cd die drie maanden later voor een halve euro in de bak ligt te vereenzamen. Afdeling ramsj. Want wie koopt het ongeïnspireerde gedoetje van die afschrikwekkende man? Jammer van de pecunia.
Ja hoor ik u nu denken "wacht dan een paar maanden" en dat advies volgen we dan maar op. Noodgedwongen.
Hoe ik hier op kom? we sloegen nietsvermoedend het lokale sufferdje afgelopen zaterdag open en zagen op pagina 13 een foute versie van kabouter Plop met in z'n muil een goor en afschuwelijk rijtje vieze tanden of wat er nog van over was. 'Gedverrederrie bah nog an toe' was het eerste dat bij ons opkwam. 
We dachten onmiddellijk aan de klavecinist, u wel bekend, en ja hoor, het bleek hem te wezen.
De hele dag bezig met het 'hogere', opscheppen dat je veel optredens in het buitenland hebt en vanwege alle drukte in de thuishaven geen recitals geeft voorlopig, de estheet uithangen die beweert dat Bach Couperin ontmoette (behalve een briefje over en weer..*) en ga-zo-maar-door en wel de portemonnee stijf dichthouden als het om een (zijn) uiterlijk gaat. Die man is al geen-gezicht en met dat zwart uitgeslagen fietsenrek onder z'n neus is het helemaal afschuwelijk.
Een remedie tegen de liefde.
Deze subsidieslurper moet worden gewezen op zijn verkeerde kant: n.l. dat van zijn gebit en de afschuwelijke lucht die een en ander teweeg brengt. Alsof hij zojuist een pot gefermenteerde Baltische haringen verorberde. We ruiken het hier. Ik heb het keukenraam opengezet maar het helpt niet veel. Het is ook maar een klein raam.
Wij delen dit ongevraagd mede. Maar u wilt wel zo vriendelijk zijn dit door te geven?
Dank u wel.'

Therefore, I conclude tentatively, it's plausible that Bach and Couperin corresponded about matters of harpsichord pedagogy, including tuning. Two top professionals of that field (harpsichord playing), exchanging ideas as colleagues.

Bradley Lehman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten