dinsdag 16 april 2024

Een ongelooflijk verhaal

Een kennis van me kreeg een poosje geleden, geloof dat het in juli 2023 was, een boete wegens te hard rijden en daar bovenop nog eentje omdat-ie de dienstdoende ambtenaar een paar verwensingen naar het hoofd slingerde. Van dat laatste is-ie uiteindelijk vrijgesproken maar van het eerste niet. 
Boete, incl. administratiekosten, € 309.-.
De man zit altijd krap en besloot de boete in termijnen te betalen. Wel werd het bedrag van de boete niet minder maar steeds hoger omdat de centjes niet op tijd binnen kwamen bij het CJIB. De ene keer met 15 euro, daarna met 40 euro en de derde keer zelfs met 50 euro. Kassa!
Dus in plaats het oorspronkelijke bedrag in te lopen (in termijnen zoals gezegd), werd de wedstrijd steeds gewonnen door het CJIB want dat weet niet van ophouden. Het boetebedrag verminderde niet maar bleef gelijk: steeds als de inmiddels krankzinnig geworden kennis een bedrag betaalde, zeg € 50.-, kwam er niet veel later een verhoging van dezelfde grootte en een nieuwe aanmaning waarmee hij vriendelijk werd verzocht het bedrag voor die en die datum te voldoen. En dat lukte keer op keer niet.
Uiteindelijk was het hem met veel moeite toch gelukt de boete van € 309.- volledig te betalen. Daarmee was eindelijk de kous af en kon-ie weer rustig gaan slapen. Niet alvorens een klein feestje te geven voor 1 persoon en dat was hijzelf. Drank maakt veel kapot maar is ook de brenger van een hoop jolijt. Het kon niet op leek het even. Een drinkgelag dat dagenlang aanhield.
Maar wat bleek? de laatste betaling van de administratiekosten van € 9.- (negen euro!!) was te laat binnengekomen bij de dames & heren in Leeuwarden en dat leverde wéér een boete op van € 50.-. Hupsakee. Toen kwam het moment dat mijn kennis erg boos werd en qua vloeken en verwensingen alle records brak. Ook schuwde hij fysiek geweld niet ("ik trek die ambtenaren over het bureau") en meer van dat kaliber) maar dat heb ik nooit serieus genomen want de man is flinterdun als een pakje shag liggend op z'n kant. Maar ja, zoals u weet geliefde lezer, moet je een mens nooit onderschatten. Druk die man op dat moment een Kalasjnikov in zijn tengere handen en hij gaat tekeer met alle opgebouwde woede, frustratie en afkeer.
Zover is het gelukkig niet gekomen.
Rustig in z'n stoel gezeten en bijkomend van alle hectiek, las hij Bernard Wesseling's "& de dag ligt open als een ei in zijn gebroken schaal" en knapte zienderogen op door deze merkwaardige poëzie. Tevredenheid lag als een wollen deken over 'm heen, de kamer werd verlicht door een stralende glimlach.
Opeens werd hij opgeschrikt door de bel, opende met tegenzin de deur en zag tot zijn niet geringe verbazing twee agenten in uniform staan die meedeelden dat ze een bevel tot aanhouding hadden in het kader van 'gijzeling'. Ze zeiden dat er volgens de paperassen nog € 59.- betaald diende te worden en of ze dat even konden beuren. "Dan bent u er eindelijk van af" zei de vrouwelijke diender terwijl ze haar staartje nog 'ns naar achteren sloeg met dat irritante hoofdgebaar.
U begrijpt vast wel dat de kennis geen flapjes in de la had liggen en de onverwachte schuld niet kon afrekenen. Waarna hij vriendelijk edoch dringend werd verzocht mee te komen om een nacht in een politiecel door te brengen. Tegenstribbelen had geen zin hoewel hij nog een poging deed aan de dienders uit te leggen dat het oorspronkelijke bedrag afgerekend was maar dat het, toegegeven, wel wat langer had geduurd dan etc. Daar hadden ze geen boodschap aan en hij werd verzocht het perceel te verlaten en mee te gaan naar het Hoofdbureau van Politie teneinde de gijzeling te ondergaan.
We leven in een wereld waar terroristen de een na de andere bomgordel tot ontploffing brengen en dood en verderf zaaien. Ellende omringt ons voortdurend en je bent genoodzaakt steeds op je qui vive te zijn. Rampenplannen zijn er aan de lopende band en aanslagen zijn aan de orde van de dag.
Maar voor € 59.- wordt je een nacht opgesloten en daarmee is de schuld niet vereffend. Ze hebben kennelijk niets beter te doen. En dan nog verbaasd zijn waarom de politie zo impopulair is. Het systeem is intens verrot en ik hoop vurig dat er op zeer korte termijn rigoureus wordt 'ingegrepen' en dat we dat verrotte systeem met wortel en al uitroeien.
Krankzinnige wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten