woensdag 6 juli 2022

Een pianist van dit kaliber kan alleen uit Rusland komen



Alexander Malofeev is een Russische pianist van, nu, 21 jaar. Deze jongen is zo verschrikkelijk muzikaal en technisch zo enorm goed, dat het een plezier is er naar te luisteren en vooral naar te kijken. Hij speelt dit concert van Edvard Grieg alsof-ie nooit anders deed. 
Dit soort pianisten, zéér getalenteerd en met een ongekende muzikaliteit en techniek, komen uit Rusland. Dat kan eenvoudigweg niet anders. De cultuur aldaar is er van de welbekende Russische school en dat is te horen. Subliem!
Wij lopen wat dit betreft beslist achter want de 'productie' van dergelijke getalenteerde jonge mensen heeft geen prioriteit. En afgezien van prioriteit kunnen we dat ook helemaal niet want iedereen heeft les gehad van ene Jan Wijn met het gevolg dat iedereen hetzelfde klinkt.
Bezuinigen is het motto. Vandaar dat we nooit verder komen dan het gemiddelde en dat is al heel wat. . Dat zou, nogmaals, in Rusland volstrekt ondenkbaar zijn. Daar is het respect voor groot talent vele keren hoger dan in de lage landen. 
Pianisten als Malofeev of Trifonov zijn Russisch en stuk voor stuk van een hier niet te ontdekken niveau. En over welk niveau hebben we het hier? juist: Russisch en (dus) indrukwekkend prachtig!
Het spel van deze jongeman doet denken aan Vladimir Sofronitsky. Leerling van het 'oude' Russische (lees: gedegen) conservatorium. Heeft uitsluitend grote namen voortgebracht - en nog steeds - en er is geen conservatorium in de wereld die dit evenaart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten