vrijdag 30 april 2010

Het zijn twee jongens...

Het zijn twee jongens, fris & fruitig, beschaafd en ongetwijfeld lief én leuk om naar te kijken. Deze twee jongens en broertjes kunnen goed piano spelen en kregen en krijgen o.a. les van Maria João Pires, een Portugees pianiste die tegenwoordig in Brazilië woont. Een onvoorstelbaar stuk chagrijn by the way. En de broertjes zijn een tijdje geleden door de aasgieren van Deutsche Grammophon gevraagd een paar sonates van Ludwig van Beethoven te spelen en stelden voor de opnamen op een Cd te zetten, er een 'Boy Band-achtige' publiciteitscampagne aan te verbinden en zie daar: binnen een paar weken werden er 10.000 exemplaren van verkocht. Bij Bol.com kost de Cd € 16.99 en bij de man van diklip Vanessa, dat met siliconengel gevulde wandelend borstimplantaat, maar liefst € 19.99. Das veel te duur voor een Cd maar dat wist u al. Meteen het eerste argument niet tot aanschaf over te gaan.
Het tweede argument is dat de opname (interpreaties) van de twee schattige jongetjes weinig tot niets voorstelt, De Beethoven-sonates discografie is omvangrijk en niet te tellen. Wie bedacht er nog maar een Cd aan toe te voegen heeft uitsluitend commerciele motieven gehad want het komt weinig voor dat een Cd met klassieke muziek binnen twee dagen goud wordt. De 'hype' is geboren, de twee kereltjes verschijnen regelmatig op de treurbuis en de concerten zijn snel uitverkocht. Iedere niet-muziekkenner en 'kritisch Avro-lid' koopt de Cd en een kaartje voor de concerten. Men denkt dan dé opname van de sonates 5, 13 en 14 in handen te hebben en dat is onjuist. Goed gespeeld, mooi opgenomen door de DGG-mensen maar verder is het gebakken lucht. Kenners voorspellen de twee Hilversumse broers een prachtige muzikale carrière. Op de site van DGG staat: Begin mei zullen zij met Jaap van Zweden naar de VS vertrekken voor een aantal concerten in Dallas. Komende zomer geven Arthur en Lucas concerten in Italie, voor het najaar staan concerten in Engeland gepland. Van Jaap van Zweden kunnen ze leren hoe je je zelf het beste kunt promoten met de bedoeling iedereen te laten geloven dat je een maestro bent.
Nur luft....
Er zijn onvoorstelbaar veel getalenteerde jongens & meisjes die schitterend piano spelen w.o. de reeds genoemde George Li (zie 6 februari 2010). Ook de vijftienjarige He (Richard) Chang mag niet onvermeld blijven: winnaar van de finale van Categorie A (12-15 jaar) van het YPF Nationaal Pianoconcours 2010. 'Zijn' Liszt-vertolking zie ik A. of L. Jussen nog niet doen. Ingepalmd door die lui van DGG komen ze met een Cd aanzetten met lauwwarme interpretaties van een paar sonates van Beethoven...Kassa!
Het management van de twee zit in Amsterdam en op het naambordje aan het Concertgebouwplein 15 staat Riaskoff Concert Management. Had u anders verwacht?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten