zaterdag 8 maart 2014

Peddovriendjes

Het zogeheten onderzoek ’Peddo’ van de BVD richtte zich in 1998 op hoofdofficieren Hans Holthuis (Landelijk Parket) en Henk Wooldrik (parket Haarlem). Volgens een hoge justitiefunctionaris onderzocht de dienst eveneens de gangen van Jan Wolter Wabeke (parket Breda). Opvallende afwezige in dit BVD-onderzoek was Joris Demmink, de omstreden ex-topman van het ministerie van Justitie tegen wie inmiddels een strafrechtelijk onderzoek loopt. Het onderzoek naar de hoofdofficieren leverde geen strafbare feiten op.
Een informant in het Rijksrechercheonderzoek Rolodex, eveneens gericht op pedonetwerken, had de hoofdofficieren destijds genoemd als klanten van de Amsterdamse ’kinderpooier’ Karel Maasdam, die in opdracht van rijke pedofielen handelde in minderjarige jongens. In het BVD-onderzoek werd ook bancaire informatie opgevraagd van professor Ger van Roon, die bekendstond als pedofiel en wiens huis gebruikt werd voor pedoseksfeesten, om zo zijn geldstromen in kaart te kunnen brengen. Aanleiding daarvoor was de beschuldiging van deelname aan een pedonetwerk geuit door Richard Samson, boekhouder van kinderpooier Maasdam, aan het adres van Hans Vrakking, toen hoofdofficier van parket Amsterdam. Hierop startte de dienst het onderzoek ’Tartarus’, waarbij Vrakking begin 1999 ondervraagd werd. Hij verklaarde tegenover de BVD dat de beschuldigingen kant noch wal raakten. „Die verhalen zijn gelanceerd door de Club: Mink K., Klaas Langendoen en Joost van Vondel”, aldus Vrakking.
Opmerkelijk is dat dezelfde ex-rechercheur Langendoen onlangs in Turkije onderzoek deed naar de minderjarige jongens die daar door Joris Demmink zouden zijn misbruikt.
Joris Demmink woont inmiddels samen met Benno L. in een doorzonwoning in Leiden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten