zondag 15 juni 2014

Elf

Elf miljonairs staan er op het veld. Multi-miljonairs wel te verstaan. Iedere week komt er nog meer geld met bakken binnen en maakt de elf nog rijker. Bij het ordinaire af. Soms wordt er een van de elf verkocht en wordt dan onderdeel van een andere elf, laatst nog voor 95 miljoen euro. Van de ene club naar de andere. Koehandel zeg maar.
En onder die elf is er niet één die ook maar een moment  overweegt een deel van de Brazilië-gage af te staan aan mensen die in de favela's leven. Die hun schamele optrekjes moesten verlaten omdat er stadions gebouwd moesten worden om de elf (en al die ander 'elven') de mogelijkheid te geven met een balletje te spelen. En daar schathemeltje rijk mee te worden. Totale waanzin!
Er is er niet eentje die spontaan een bedrag ter beschikking stelt aan de verschoppelingen die onder de meest bizarre omstandigheden het hoofd boven water proberen te houden. Zo van "weet je wat bondscoach? - regel even met die jongens van de KNVB dat het honorarium van vanavond naar de armoedzaaiers gaat die huis en haard moesten verlaten omdat wij zonodig hier..." enz.
De 'coach' van de elf - ook een rijkaard - wordt aanbeden alsof-ie de plaatsvervanger van God op aarde is en de elf zijn discipelen. De aanbiddingswaanzin overtreft ieder voorstellingsvermogen en er zijn lieden onder het volk die de oranje gekleurde stront van de elf wel willen opvreten.
Alles is oranje en alles wordt aangeleverd in oranje. En maar hossen en juichen (met en zonder pak) en lekker veel drinken. En die 'solidariteit' onderling is ook zo enig! Ongekend.
Ik hoop vurig dat de protesten in de grote steden van Brazilië zullen doorgaan en dat het voor de armen uiteindelijk wat oplevert. Maar dat gebeurt niet.
Dringend verzoek: laat Sepp Blatter even 5 minuten wandelen in een no-go-area in Rio de Janeiro.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten