zondag 20 december 2009

De 'Floating Hand' van Bibi Bombari

Gaat u ook naar een van de Kerstconcerten van Wibi Soerjadi? Ja? Een kaartje kost € 89.- en voor dat bedrag hoort u een beroerd spelende 'pianist' die recentelijk nog de grond in werd geschreven door Thiemo Wind (De Telegraaf 18.12.2009) en volkomen terecht. De man heeft sinds enige tijd last van 'sudden deafness' (zonder aanwijsbare oorzaak, plots optredende, meestal unilaterale perceptieslechthorendheid of doofheid) en die zet niet door helaas want dan waren we bevrijd van deze piano-lichtelaaier. Neem van mij aan beste lezer dat deze Aziatische gladjanus geen pianist is maar een charlatan van het zuiverste water. Campanellaatje hier en een campanellaatje daar en de kachel kan weer branden in huize Wulperhorst. Bij binnenkomst op het landgoed wordt de nietsvermoedende bezoeker begroet door Mickey Mouse en ik kan u uit welingelichte kring meedelen dat dit de hoofdbewoner zelf is. Hij krijgt hier een vast bedrag voor op jaarbasis en als geldwolf zijn alle bedragen, hoe miniem ook, uiteraard welkom. De man kan niet piano spelen en het is lachwekkend dat er zoveel goedgelovige mensen zijn die voor een fors bedrag deze flauwekul willen aanhoren. Want dat is het. Soerjadi heeft nog nooit in zijn bestaan een memorabel recital gegeven waar een kop en een staart aan zat. Uitsluitend irritant geriedel (Liszt en tijdgenoten) en effectbejag waardoor de eenvoudige luisteraar denkt dat er een grote pianovirtuoos aan het werk is. Integendeel. Mensen trappen er collectief in en Wibi lacht zich ondertussen een breuk. Was het maar waar en daarom het dringende verzoek of de heer Bechterew zich met spoed wil melden opdat Wibi voortaan onder de uit hard metaal opgetrokken Bechstein zit en niet er voor. De man mag beslist geen toets meer aanraken met die lichtbruine handjes van 'm want we hebben hier te maken met een pure vorm van oplichting. De dag na de terechte kritiek van Wind in De Telegraaf reageert de druiloor door op de vraag "maar is het dan netjes om de fans te misleiden door met zieke oren te blijven optreden?" te antwoorden: "Ik heb die concerten nodig om over mijn angst heen te komen. Maar er is ook een banale reden: door alle afzeggingen van dit jaar ben ik veel inkomsten misgelopen. Daardoor ben ik financieel genoodzaakt te spelen, ook al sta ik er niet helemaal achter."
Dan zijn er ook nog lieden die voor € 520.- p.p. een tweedaagse masterclass willen bijwonen van deze pingelende 'grootmeester', het is niet te geloven. Men krijgt les in techniek, klank, concentratie, interpretatie, houding, podiumangst, podiumperformance, zijn 'Floating Hand' en 'Muscle Mind' methode en nog veel meer van die speciaal voor de kassa in het leven geroepen prietpraat. Schaf van het geld dat u bespaart door geen kaartje te kopen voor de concerten van Soerjadi de complete Beethoven-sonates aan gespeeld door één van de interessantste pianisten die de wereld heeft gekend: Friedrich Gulda. Het doosje met 9 Cd's kost nog geen vijfentwintig euro en elk van de negen Cd's is een wonder van interpretatie en intensiteit. Gulda speelt alsof de sonates speciaal voor hem werden geschreven met als gevolg een opperste staat van genot maar vooral van verbazing over zoveel muzikaliteit. Deze Weense virtuoos behoort mijns inziens tot de wereldtop tezamen met (o.a.) Martha Argerich, Arturo Benedetti Michelangeli, Artur Schnabel (ach ook al lang vergeten...) en zo kan ik nog geruime tijd doorgaan.
En als je de zojuist genoemde pianisten hebt gehoord zowel in de concertzaal alsook op Cd, dan wil je je oren niet teisteren door het overbodige lawaai van Soerjadi en soortgenoten w.o. die afschuwelijke Wayenberg (ook Bechstein). Het is maar goed dat ze die waardeloze instrumenten een stevig chassis geven want anders moet na elk 'recital' van deze kinderlijke lawaaimaker een afvalcontainer op het podium worden gezet. De man speelt n.l. loeihard, ongenuanceerd, grof maar vooral angstaanjagend lelijk.
Tenslotte: je blijft je afvragen hoe het mogelijk is dat zoveel mensen overwegen door de sneeuw te baggeren om naar Wulpenhorst te komen om Flip Fluitketel aan dat verkeerde merk vleugel te zien zitten. 'k Heb met ze te doen.

4 opmerkingen:

  1. Wat een slecht artikel is dit...maar ja, elke lul kan zichzelf een groot schrijver wanen...op internet.
    Ik ben geen fan van Wibi, maar hem zo afbranden als u doet slaat werkelijk nergens op.
    Ga vissen, of volg een cursus yoga om af te komen van deze roestige innerlijke woede...
    Ga in géén geval piano spelen!
    Succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor uw lieve woorden. Het geeft maar weer 'ns aan hoeveel dommeriken er zijn die denken dat WS een pianist is. Neen meneertje: deze poep-Chinees is een riedelaar van de bovenste plank die, geholpen door een opgeblazen nettemeijer van een grote krant, keer op keer de aandacht op zich gevestigd weet voor...voor wat? Er zijn -tig pianisten, jong én briljant, die WS na vijf minuten van de muzikale kaart vegen. Maar ja, dat weet u soort mensen niet, geeft niet, dood ga je toch, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. http://www.youtube.com/watch?v=YuZdYwmppps

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een ongenuanceerde rancuneuze prietpraat is dit zeg.. ik heb, naast recitals van vele andere pianisten natuurlijk, ik ken die wereld, bij recitals van Wibi bij herhaling fantastische kippenvel momenten meegemaakt. Ben geen liefhebber van zijn eigen muziek, dat moet ie zelf weten, vrijheid blijheid, maar in het "klassiek/ romantische" repertoire hoort Wibi bij de betere pianisten. Tenminste dat is mijn mening. Zou ik een andere mening toegedaan zijn zou ik niet deze nogal vileine toon aanslaan om die te verkondigen, dat is niet mijn stijl. De uwe, zo blijkt, dus kennelijk wel. Jammer. Met vriendelijke groet, Harry

    BeantwoordenVerwijderen