maandag 8 februari 2010

Master of wat?

Hemeltje nog an toe: het Prins Claus Conservatorium (PCC) gaat vanavond een petitie aanbieden aan Minister Plasterk om aan te dringen op de financiering van een zgn. Master of Music-opleiding. Jaarlijks zijn er honderden afgestudeerden van conservatoria en kunstacademia die nooit aan de kunstzinnige bak zal komen, en toch bepleit het PCC dat er centen overgemaakt worden door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor een 'masteropleiding' in Groningen. Volslagen belachelijk. Laat de minister het beschikbare geld elders besteden want men is aan het PCC nauwelijks in staat een gedegen opleiding te geven om over een Master of Music-opleiding maar te zwijgen. Er is bij mijn weten nog niemand afgezwaaid die later vol trots in de alumnilijst werd gememoreerd.
De minister wees de aanvraag af omdat er teveel werkloosheid onder afgestudeerden aan het kunstonderwijs is. Lijkt me een plausibele verklaring maar de Hanzehogeschool gaat niettemin protesteren tegen de beslissing van de minister om, zoals gezegd, door middel van een petitie alsnog gedaan te krijgen dat de bewindsman een aanzienlijk bedrag overmaakt. Wat hij natuurlijk niet moet en ook niet gaat doen en dat is volkomen terecht. Stel je toch 'ns voor muzikale lezer dat de docenten van het PCC een Masteropleiding op de rails moeten zetten...dat gaat ze niet lukken. Waar komt toch de arrogantie vandaan om te suggereren dat men het niveau in huis heeft om er überhaupt aan te denken. Er zijn in dit land 13 (dertien!) conservatoria en maar liefst 28 beeldendekunst opleidingen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het systeem heeft er een opleiding voor bedacht om alle mensen die ook niet aan de bak kwamen een baantje te bezorgen opdat zij op hun beurt weer tallozen kunnen begeleiden naar het onvermijdelijke eindstation: het WWIK-loket.
De Hanzehogeschool schermt met een paar wapenfeiten: in 2008 werd de masteropleiding al positief beoordeeld en geaccrediteerd door een internationale commissie van zowel de Europese Associatie van Conservatoria als de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie. Maar ze vergeten er bij te vertellen dat het Prins Claus Conservatorium het enige Nederlandse Conservatorium in Nederland is dat geen toestemming heeft gekregen voor de masteropleiding. Hoe zou dat nou toch kunnen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten