maandag 29 juni 2015

De politie is je beste vriend

In Madison, in de Amerikaanse staat Wisconsin, zijn voor de derde dag op rij mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de dodelijke schietpartij van de vrijdag ervoor. Toen werd een 19-jarige, ongewapende zwarte jongeman doodgeschoten door een blanke agent. Het incident heeft de onrust over racisme en vooroordelen ten aanzien van donkere mensen andermaal aangewakkerd. Meer dan honderd demonstranten liepen door de straten van Madison. Ze droegen spandoeken en zongen "Verenigde mensen zullen nooit verslagen worden".
Zaterdag werd ook al geprotesteerd, onder meer bij de plek waar het slachtoffer Tony Robinson woonde. Robinson viel een agent aan die hem achtervolgde, omdat hij werd verdacht van geweldplegingen. De agent schoot toen meer dan eens op de jongen.
Het doodschieten van ongewapende Afro-Amerikaanse verdachten heeft in heel de Verenigde Staten herhaaldelijk geleid tot grote betogingen en onlusten. Logisch.
In Nederland hoor je en merk je niks als de politie een onschuldige man ombrengt. IJlings een verklaring intrekken die aan alle kanten rammelde, dat dan wel weer. Het OM dacht er zo van af te komen maar dat ging mooi niet door. De 42-jarige Mitch Henriquez zou zondagavond op weg naar het politiebureau onwel zijn geworden. Op beeldmateriaal vanuit het park waar de man werd opgepakt is echter te zien dat daar ‘ook al iets aan de hand’ lijkt, zegt een woordvoerder van het OM tegenover de Omroep West. ,,Daarom trekken we eerder getrokken conclusies in, om de Rijksrecherche zonder vooroordelen haar werk te laten doen.”
En dan is de conclusie dat de agenten hun werk deden en er zodoende 'schoon' van af komen. Met z'n vijven op een man gaan zitten! wat zijn het toch helden! Leuke gele hesjes ook. Ze zouden zich eens moeten afvragen waarom het volk zo'n schurft heeft aan ze. De snorren brigade. En straks een sportevenement verstoren omdat ze er een paar centen bij willen hebben. Klaag die agenten aan wegens wangedrag. Want dat is het als je de beelden ziet. Macho's. Zelfde type's als hun vriendjes van de motorclub.

Nederland, kom nu eindelijk 'ns in opstand! Schop die lui weg, bezet het Binnenhof en maai om je heen. Hoe dan ook, doe wat!
(Maar dat zal niet gebeuren want het merendeel zit in Griekenland en loopt half ontbloot rond in de lokale supermarkt. Niet voor de ballen gehakt want die hebben ze meegenomen uit Holland. In blik.)
Ik haat dit land. Een hardnekkige afkeer heb ik van Nederland en haar Nederlanders. De Hollandse cultuur bestaat uit Volendam, de drie toppers, Patty Brard en wietplantages. Meer is het niet. Ik zou er over uit kunnen wijden maar dat zal ik u besparen. Maar ga er van uit dat het vreselijk is hier te moeten wonen. In dit verdomde lage land dat van corrupte politici aan elkaar hangt. En dat inmiddels verworden is tot een politiestaat. Waar elk jaar ruim 22 duizend telefoons worden afgeluisterd, gemiddeld zo'n vijftig per gemeente. En waar types als Teeven tot voor kort de dienst mochten uitmaken. Samen met vriendje Opstelten. Corrupte mannetjes.)
NB Goh, reuring...eindelijk:
De betogers eisten onder meer dat de betrokken agenten geschorst worden, dat er een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar de gebeurtenissen afgelopen weekend, dat er een diepgaand onderzoek komt naar het politiekorps in verband met vermeend racistisch geweld en dat de Haagse agenten worden uitgerust met bodycams.
Ook eisten de betogers een passende straf voor het vals verspreiden van informatie aan media en het aftreden van burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag. Intussen werd een agent uitgejouwd met de woorden 'fuck the police'. De betogers eisten rechtvaardigheid: ,,Mensen die niet wit zijn, worden geconfronteerd met racisme.'' De groep betogers stond pal voor het politiebureau aan De Heemstraat en riep: ,,No justice, no peace.'' Ook werd een minuut stilte voor de overleden Henriquez gehouden.

De politie laat weten dat zij meeleeft met de nabestaanden van de 42-jarige overleden man uit Aruba. ,,Ik begrijp het verdriet en de boosheid en de roep naar een onafhankelijk onderzoek'', zegt plaatsvervangend politiechef Paul Entken van de eenheid van Den Haag.
,,Er zijn veel vragen die beantwoord moeten worden. Uiteraard verlenen we alle medewerking aan het onderzoek. Het is alle partijen eraan gelegen dat dit onderzoek snel, objectief en zorgvuldig gedaan wordt'', aldus Entken.

De dood van de Arubaan Mitch Henriquez, die afgelopen weekend is overleden na een confrontatie met de Haagse politie, maakt veel emoties los in de Antilliaanse gemeenschap. Het Openbaar Ministerie had eerder maandag bekendgemaakt dat sectie wordt verricht op Henriquez' lichaam. 
Conclusie: Mitch Henriquez is vermoedelijk om het leven gekomen als gevolg van zuurstoftekort, zo blijkt uit sectie op zijn stoffelijk overschot. Het lijkt zeer waarschijnlijk dat dit tekort is ontstaan door de manier waarop Henriquez is gearresteerd. De vijf agenten die betrokken waren bij de arrestatie van de Arubaan, worden daarom nu verdacht van betrokkenheid bij zijn dood.
Een van de betogers wees naar het politiebureau en zei: ,,hier zijn de monsters.'' Ook hebben de demonstranten pamfletten met de tekst 'Mitch Henriquez. Doodgeslagen door de Nederlandse politie.' Zo is het, vermoord door dat geteisem. Vijf agenten waren betrokken bij het overmeesteren van de Arubaan. Zij worden nu verdacht van betrokkenheid bij de dood van de man en zijn op non-actief gesteld. 'Op non-actief gesteld"....lang zal dat niet duren, let maar 'ns op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten