zondag 2 augustus 2015

Zo'n Toon

Wat heeft u doen besluiten het toneel op te gaan om bekende en minder bekende liedjes van uw, bij leven al legendarische, vader te zingen. De man was een onsympathieke en arrogante grootverdiener die zijn vermogen bij elkaar vergaarde door vervelende, dan weer sentimentele liedjes en zoete gedichtjes ten gehore te brengen waarvan niets beklijft. Het was een fout persoon met een eng snorretje en het zou me niet verbazen als vandaag of morgen blijkt dat hij een racist was van het zuiverste water want zijn bestaan was een aaneenschakeling van flauwekul en leugens, kortom: het toppunt van fake. En daar zijn mensen dol op, daar trappen ze massaal in. Daar gaan ze graag voor naar het theater in vroegere tijden en laten zich inpakken door een man op het toneel die onafgebroken 'beste mensen' roept. En er geen flikker van meent. Het was afgezien van een enkel hilarisch moment ongelooflijk vervelend en een voorbeeld van hoe vreselijk cabaret is. Dat ijdele gezever is niet te harden en het lijkt wel of deze aanstellerij niet uit te roeien is want het land zit er propvol mee. Talloze cabaretiers hebben we hier, de ene meuk nog erger dan de ander.
En om dan als Dikkerdje Dap te proberen wat centjes bij te verdienen door een 'hommage'  te brengen aan deze ras uitslover, is opportunistisch. Wel publiek verwacht u? waarschijnlijk mensen van ver in de tachtig want jongelui komen er niet op af, en terecht. Ze zijn ook niet de doelgroep van Max etc.,de omroep die bekend staat dat ze vodden uit de mottenballen halen. Toon Hermans...wie wil die gedateerde troep nou nog zien! Waarom stelt u niet meteen voor aan Joop een musical te produceren over Hermans? Kan er ook nog wel bij. Je kunt het zo gek niet bedenken of in dit vreselijke land is alweer een musical geboren.
Biograaf Jacques Klöters, "een kritisch AVRO-lid", is uit hetzelfde hout gesneden dus een 'objectieve' kijk hoef je niet te verwachten. Wel is zijn boek inmiddels voor een breed publiek verkrijgbaar: € 2.- bij de boekhandel, voormalige deSlegte. Nog te duur overigens voor zoveel slecht geschreven proza.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten