maandag 31 augustus 2015

Nederland

De 13-jarige Gláucio en zijn 18-jarige zus Márcia mogen met hun moeder in Nederland blijven. De vader van het gezin uit Angola moet wel uit Nederland weg. Het gezin heeft die keuze nu zelf gemaakt. Die vader heeft mazzel.
Maandag nog werden ze allemaal naar de gezinslocatie in Gilze Rijen overgebracht. De vader gaat vrijdag terug naar Angola. Hij wordt als voormalig militair verdacht van oorlogsmisdaden en krijgt daarom geen verblijfsvergunning. Het gezin verbleef al vijftien jaar in Nederland. Ondanks de afwijzing van een verblijfsvergunning is het gezin nooit vertrokken.
De twee tieners hadden een beroep gedaan op het kinderpardon maar kregen geen status, omdat hun vader onder 1F valt. Nederland wil geen bescherming bieden aan mensen die mogelijk ernstige oorlogsmisdaden hebben gepleegd.
Door de mogelijke misdaden van de vader van Márcia valt de familie onder het zogeheten 1F-artikel van het vluchtelingenverdrag. Dat weerhoudt hen van het Nederlanderschap. Ook het 13-jarige broertje van Márcia, Gláucio, dreigde te worden uitgezet.
In het vluchtelingenverdrag staat dat landen geen asiel hoeven te geven aan vermoedelijke oorlogsmisdadigers. De vader van Márcia en Gláucio was voor zijn komst naar Nederland militair van het ‘foute’ Angolese regime. Omdat dat oorlogsmisdaden beging, wordt de vader daar automatisch ook van verdacht – ook al vervolgt de Nederlandse overheid hem hier niet voor. Het gevolg: zijn hele gezin kreeg na vijftien jaar in Nederland geen verblijfsvergunning.
Het Nederlandse asielrecht houdt nauwelijks rekening met de belangen van kinderen.

Waarom willen die mensen zo graag in dit land wonen? Er komt een tijd dat ze spijt krijgen van hun beslissing. Hier moet je niet wezen, ga Duitsland in, Engeland desnoods, probeer Denemarken of Zweden maar niet hier. Alles beter dan dit clownsoord. Waar de politie massaal uitrukt om een rappertje te arresteren. Met veel machtsvertoon werd-ie aangehouden omdat de politie zijn teksten beledigend vond. In het buitenland lachen ze zich wild om dergelijke berichten. Corruptie binnen het apparaat, geldverslindende pogingen, blauw gefrustreerd achter het bureau, en verdachten lopen vrij rond. Een computersysteem bij de politie zorgt al jaren voor problemen: statistieken die niet kloppen en een onder curatele gestelde ICT-dienst zijn enkele dieptepunten.
Maar wel een rappertje (Lil' Kleine) aanhouden. Met inzet van een aantal politiehonden. Ongelooflijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten