zondag 14 juni 2009

Edward Grieg


Kent u Edward Grieg beste lezer? U weet wel, das die componist van de Peer Gynt Suite Op. 46 (Op. 55) en van het prachtige pianoconcert Op. 16 maar wat u misschien niet wist is dat de Noorse componist ook prachtige liederen heeft geschreven met 'pakkende' titels als 'Så du knøsen, som strøg forbi' of wat te denken van 'Og jeg vil ha meg en hjertenskjær'. In het bijzonder wil ik uw aandacht vragen voor 'Elegiske dikt' Op. 59 op teksten van John Paulsen, werkelijk schitterende muziek. Jammer dat zo weinigen het vocale oeuvre van Grieg kennen, de man verdient wat dit genre betreft een grotere bekendheid. Het is plezierig dat het label Brilliant Classics een doosje heeft uitgegeven waarin 7 Cd's met het vocale werk van de Noorse reus. Het begeleidende inlegblaadje bevat een korte bio, enkele data ('Grieg werd geboren in Bergen op 15 juni 1838 en stierf aldaar op 4 september 1907') en that's it. Godzijdank staat vermeld dat de geïnteresseerde lezer/luisteraar de teksten kan vinden op www.recmusic.org dus dat is dan wel weer prettig. Ik geef u nog wat aanvullende informatie over deze belangrijke uitgave die ik aantrof op de site van een grote drogisterij:

Hoewel hij vooral beroemd is om zijn pianoconcert en de muziek die hij componeerde bij het toneelstuk Peer Gynt van Henrik Ibsen, wordt het oeuvre van Grieg gedomineerd door korte werken - magnifieke miniaturen voor piano en stem.
In het pantheon van componisten die zijn beïnvloed door de traditionele muziek van hun vaderland, staat Grieg naast Dvorák, Kodály, Bartók en Vaughan Williams. Allemaal bewaarden ze op hun eigen unieke manier het rijke muzikale erfgoed van voorbije generaties voor het nageslacht. Grieg blies de volksmelodieën van Noorwegen nieuw leven in door ze te gebruiken op teksten van Ibsen, Benzon, Krag, Varen en anderen.
Dit zijn geen liederen zoals die van Schubert of Wolf. Ze zijn simpel, gebaseerd op volksliederen, eerlijk en echt, en ze etaleren de genialiteit van de componist als miniaturist. De uitspraak 'klein is mooi' is zeker van toepassing op deze liederen.
Nadat hij met zijn vrouw (tevens zijn nicht) Nina Hagerup - voor wie hij veel van zijn liederen schreef - in Kristiania (nu Oslo) was gaan wonen, richtte hij daar een Noorse muziekacademie op.


En dit alles voor iets minder dan 17 euro. Snel u naar die drogisterij, koop twee tubes tandpasta, inlegkruisjes voor uw vriend of vriendin, een tandenstoker voor de partiele prothese maar vooral Grieg Songs/Lieder en geniet, volop. Juweeltjes zijn het....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten